• Mölndal

    I Mölndal
    skapar vi en forskningsarena
    i världsklass

Projektet som ska locka världens största talanger till Mölndal

Ett nytt Life Science-kluster etableras i Sverige när området kring AstraZenecas anläggning i Mölndal byggs ut till en internationell forskningsarena. Satsningen uppskattas till ca 3,5 miljarder kronor. Redan 2021 beräknas de första nya företagen och institutionerna kunna flytta in.

Planen för området, som förvärvades från AstraZeneca, är att skapa och utveckla 100 000 kvadratmeter för kommersiella ytor och innovativa arbetsplatser.

– Vi kommer nu bokstavligen bryta ny mark för att skapa en forskningsarena i världsklass. Med en djupgående insyn i vad som efterfrågas av både företag och människor kommer vi kunna erbjuda ett världsunikt och konkurrenskraftigt innehåll. Genom att utgå från att sätta människan före byggnad kommer vi kunna attrahera världens mest lovande talanger till Sverige och Göteborg, säger Jacob Torell VD Next Step Group.

Det gemensamma målet är att förvandla området till en så attraktiv miljö att det attraherar såväl ledande företag inom Life Science som världens mest lovande talanger till Sverige.
För att nå detta har den internationellt välrenommerade danska arkitekt- och stadsplaneringsbyrån Gehl anlitats. Gehls arbete har uppmärksammats världen över, inte minst i New York där de transformerade Broadway och Time Square-området till en mer offentlig plats för människor.

Byggstart planeras under 2019 och klustret kommer i en första fas att utvecklas under en tio-årsperiod. Första inflyttning är planerad till 2021 och till år 2030 beräknas området ha fått ett tillskott på närmare 7 000 arbetsplatser.

Forskningsarenan byggs i samarbete med Vectura och i samverkan med AstraZeneca.

 

Gör din röst hörd – vad ska vårt nya område i Mölndal heta?

Just nu pågår planeringsarbetet inför vad som ska komma att bli regionens nästa storsatsning. Ett nytt område anpassat för forskning, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap ska byggas och du har nu möjlighet att vara med och bestämma vad det ska heta.

Vi är stolta att tillsammans med Vectura fastigheter i nära samarbete med Mölndals Stad och AstraZeneca ska bygga ett Life Science-kluster i världsklass strax söder om Mölndals centrumkärna. Samarbetet påbörjades under hösten 2017 och första inflytt är planerad till 2021.

Området har fortfarande inte fått ett namn och nu kan du vara med och bestämma vad det ska heta. Vi utlyser tillsammans med Vectura fastigheter, Mölndals-Posten, Mölndals Stad, AstraZeneca och Business Region Göteborg en tävling där allmänheten får bidra med sina bästa namnförslag. Ett vinnande bidrag kommer att koras och segraren tilldelas ett hälsokit bestående av en iPad och ett aktivitetsarmband.

Det vinnande bidraget kommer att presenteras för företagsstyrelsen och har därmed chans att döpa området. Tävlingsjuryn består av Anna Maria Fuxén VD för projektet, Marie Östh Karlsson Kommunstyrelseordförande Mölndal Stad, Jacob Lund Extern Kommunikationsdirektör AstraZeneca, Iris Öhrn Investment Manager Business Region Göteborg och Ingrid Fredriksson Chefredaktör Mölndals-Posten.

Läs mer om tävlingen i Mölndals-Posten eller genom att klicka på länken här nedanför. Du deltar i tävlingen genom att skicka in ditt bidrag till redaktion@molndalsposten.se senast den 9 februari 2018.

molndalsposten.se/nyheter/du-kan-fa-namnge-nya-forskningsklustret

molndal_namntavling_stor

 

Share Button

Kul att du är intresserad av vårt projekt!

Kontakta Jacob Torell på jacob@nextstep.se eller 031-712 69 12.