Nyheter

Italien har flyttat in till Nya Hovås (med lite USA på köpet)

En stadsdel utan kvarterskrog är som kärlek utan kyssar – eller som Italien utan pasta.

I Nya Hovås heter den kulinariska mötesplatsen Sorelle och erbjuder det bästa från det italienska köket komplett med egna viner, vedeldad pizzaugn och en social miljö som inbjuder till att lämna mobilen kvar i fickan.

-Vår vision är ett folkligt vardagsrum där alla kan träffas utan krusiduller, säger svägerskorna Caroline och Maria Karlsten som slåg upp dörrarna i slutet av november 2015.

Caroline och Maria är välbekanta ansikten för matintresserade i södra Göteborg. Tillsammans har de i 13 år drivit restaurangen Utsökt Mat som kombinerat det bästa av Norden och Medelhavet. Nu har man tagit ett nytt stort steg tillsammans och skapat krogen Sorelle – det italienska ordet för systrar (eller svägerskor, vilket de alltså är).

Sorelle blir därmed en del i konceptet Small Shops, unika och handplockade butiker med personlighet och känsla. ”Linnégatan på landet” lyder parollen från Next Step Group som genom att korsa småstadens gemyt med storstadens kreativa nytänkande skapar en unik miljö för handel, arbetsliv och boende.

Huvudrestaurangen är en bistro med det mesta som världen lärt sig älska från det italienska köket. Här serveras den klassiska maten på klassiskt vis – från antipasti via primo och secundo piatti hela vägen till de smarriga desserterna under rubriken dolci. Pizzan bakas på surdeg och gräddas i vedeldad ugn. De noga utvalda italienska vinerna serveras ur flaskor med specialdesignade Sorelle-etiketter.

Den rustikt varma lokalen rymmer 60 gäster och utformas av den välkände arkitekten Pontus Lomar som bland annat ligger bakom inredningen av stockholmskrogarna F12 och Grill. Förutom vanliga bord finns två stora ”sharing tables” där gäster samsas med utsikt över hela köket. Och den som hellre äter hemma kan givetvis köpa maten som take-away.

Del två i svägerskorna Karlstens satsning i Nya Hovås är Sports & Burgers, inrymt i källaren under Sorelle. Här är det amerikanskt som dominerar. Medan kvalitetsburgarna fräser på grillen kan man ägna sig åt bowling, dart och shuffleboard – med specialimporterad öl från Frankfurt som den självklara sportdrycken.

Tredje delen av ”matimperiet” består av Utsökt Mat i ny fräsch tappning. Här tar man en kaffe på stående fot, eller köper med en god lunch med nyttig hälsoprofil.