Nyheter

Träbyggnaden Nodi utsedd till Göteborgs bästa byggnadsverk

Next Step Group, Bygg-Göta och White Arkitekter står bakom Göteborgs bästa byggnadsverk 2022. Vinnaren är Nodi i Nya Hovås – kontorshuset i trä som utvecklats av Next Step Group och ritats av White Arkitekter.

Nodi som redan rönt stor internationell uppmärksamhet och vunnit pris som världens bästa kommersiella byggnad belönas nu även på hemmaplan. Priset som delas ut årligen för Per och Alma Olssons fond går till den byggaktör vars byggnadsverk bäst uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med vikt på estetik, miljömässighet och användarvänliga lösningar.

Tillsammans med Joakim Hansson, ansvarig arkitekt på White tog Oskar Lindström, projektledare på Next Step Group, emot det ärofyllda priset från Per och Alma Olssons fond och Göteborgs Stad på Börsen i Göteborg under måndagens prisutdelning.

– Genom tidig involvering och öppenhet har vi med vår metod för samskapande lyckats förena alla parter i en ambitiös och gemensam vision. Nodi är ett bevis på att arkitektur, hållbarhet och ekonomi kan gå hand i hand. Att vi nu får ta emot denna prestigefyllda utmärkelse känns ärofyllt och fantastiskt roligt för oss och för alla branschkollegor som passionerat jobbat med projektet, i synnerhet vårt fina samarbete med entreprenören BRA Group säger Oskar Lindström, projektledare på Next Step Group.

Nodi i Nya Hovås är en banbrytande fem våningar hög träbyggnad, där hållbarhet sätts i första rummet. Med Nodi har Next Step Group tillsammans med White Arkitekter velat visa på möjligheterna att skapa högkvalitativ träarkitektur som uppfyller framtidens krav på en modern byggnad. Samtidigt har kontorshuset skapat affärsmöjligheter och synergieffekter för hela området Nya Hovås, genom modiga val och en välfungerande process.

– Priset från Per och Alma Olssons fond är en av de utmärkelser som vi som göteborgare och arkitekter värderar absolut högst. Med Next Step Group har vi tillsammans lyckats skapa värden som sätter riktlinjen mot framtiden, säger Jacob Sahlqvist, kontorschef på White i Göteborg.

Utmärkelsen har delats ut sedan år 1965 och initierades efter en testamentering på 100 000 kronor från grosshandlarparet Per och Alma Olsson. Nomineringarna av Göteborgs bästa byggnadsverk år 2022 har kommit in från såväl branschpersoner som allmänheten.

Den officiella pressreleasen med tillhörande bilder hittar du på mynewsdesk.