Nyheter

Full fart framåt för Göteborgs första kontorshus i trä

Nya Hovås blir platsen för Göteborgs första kontorshus i trä, där hållbarhet och spektakulär design kombineras för att skapa framtidens arbetsmiljö. Bygget av kreativa huset Nodi är i full gång med planerad inflyttning lagom till nästa sommar.

Nu växer kontorshuset Nodi fram i stadsdelen Nya Hovås i Göteborg med en ny typ av byggteknik. Med stomme i trä minskas fastighetens koldioxidutsläpp samtidigt som inomhusmiljön blir sund, varm och behaglig. Det handlar om en kombination av Sveriges mest beprövade byggmaterial och innovativ limträteknik.

– Nodi blir ett nytt landmärke i hela stadsdelen, men också ett flaggskepp för mer hållbart byggande utan kompromisser, säger Oskar Lindström, projektledare på Next Step Group.

Nodi Nya Hovås Next Step Group

Trä är ett nästan magiskt byggmaterial. Det är lätthanterligt och starkt i förhållande till sin vikt, hållbart, närproducerat och förnybart som inget annat bärande byggmaterial. Faktum är att det tar bara 60 sekunder för den svenska skogen att producera allt det trä som behövs för att bygga kontorshuset Nodi. Trä kräver mindre energi både vid framställning, transporter och i husets energiförbrukning.

Arkitekt för projektet är Skandinaviens största arkitektkontor White med säte i Göteborg. White är pionjärer inom modern träbyggnad i Sverige, med särskild uppmärksamhet för kulturhuset i Skellefteå som är en förebild inom hållbar design och konstruktion. Arkitekterna Joakim Hansson och Maria Flårback är ansvariga för uppdraget att ge Nodi sin speciella utformning där gestaltningen är skapad för att framhäva husets träkänsla.

– Vi har valt att låta stommen verkligen synas, i stället för att som i många andra fall dölja den. Trä ger en varm och trevlig känsla men också en jämnare luftfuktighet och temperatur. Vi har varit väldigt ambitiösa och inte tummat på några kvaliteter, säger Oskar Lindström.

Husets framspringande fasadpartier och exponerade stomme i trä är utformade för att skapa ett trivsamt inomhusklimat med lågt klimatavtryck. Varje våningsplan växer ju högre upp man kommer, vilket ger ett karaktäristiskt utseende där ytorna av trä tillsammans med de vertikala lamellerna ger byggnadens struktur.

Nodi Nya Hovås Next Step Group

– Att huset kragar ut betyder att varje kontorsplan och lokal blir unik. Ytorna blir välplanerade med hög flexibilitet och kan enkelt anpassas och förändras efter hyresgästernas behov.

Nodi Nya Hovås Next Step Group

Förutom den exponerade stommen har huset genomgående gedigna trädetaljer som exempelvis djupa sittnischer i trä längs med hela fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak samt både insida och väggar mot trapphus i trä. Stora glaspartier skapar ljus och visar upp den innovativa träkonstruktionen.

– Huset ska verkligen tala trä, och det ska vara en pärla i området. Jag är stolt att ha jobbat med ett kontorshus i trä och för en beställare som vågat så mycket, säger Maria Flårback.

När byggnaden står färdig sommaren 2021 fylls huset med hängivna entreprenörer och en dynamisk atmosfär. En av många kvaliteter är den gemensamma takterrassen med tillhörande pentry, tillgänglig för husets alla hyresgäster. Arkitekternas arbete är klart och Joakim Hansson på White ser gärna tillbaka på ett uppdrag som kännetecknats av rakt och nära samarbete mellan alla inblandade parter.

– Det har varit väldigt roligt med den goda dialogen mellan samtliga parter, både beställare och konsulter. Det är ganska unikt med ett så starkt gemensamt engagemang, säger Joakim Hansson.

Nodi Nya Hovås Next Step Group

Byggandet av Nodi är ännu en viktig station på Nya Hovås resa mot målet att åstadkomma en blandstad i världsklass. Samtliga tillgängliga kontorsytor om cirka 30 000 kvadratmeter är uthyrda och Nodis cirka 4 600 hållbara kvadratmetrar blir ett välkommet tillskott. Idag består Nya Hovås av drygt 900 bostäder, skola, arbetsplatser, co-working-huset The House, restauranger, mötesplatser, service och ett 30-tal butiker som samlas under namnet Small Shops. Med nästa detaljplan ska nu Nya Hovås växa vidare. När allt är klart kommer det att finnas 2 300 bostäder och 70 000 kvm kommersiell yta – och en plats för omkring 7 000 människor.

Nodi blir alltså regionens första kontorshus i trä, men Next Step är sedan länge väl bekanta med materialets unika kvaliteter. Bostadsområdet Wendelstrand vid Landvettersjön har planerats under flera år, med planen att bygga 850 bostäder, förskola och äldreboende i trä som genomgående byggmaterial.

– Arbetet med Wendelstrand har gett oss många och goda insikter i det moderna träbyggandets möjligheter. Med Nodi ökar vår kompetens ytterligare, och det är ingen tvekan om att vi lär oss väldigt mycket från båda projektet. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta utveckla nya spännande fastigheter med trä som dominerande material, säger Joakim Garfvé, grundare och fastighetschef på Next Step Group.

Fakta Nodi:
Entreprenör: BRA-bygg
Arkitekt: White Arkitekter
BTA: 4 659 m2
Plan: 5 vån + källare
Höjd: 25,2 m
Stomme: Limträ Färdigställt: maj 2021

Det är mycket trä i Nodi. Hela 5909 meter limträ för att vara exakt – alltså 6 kilometer om pelare och balkar skulle läggas på rad.

Läs mer och se video på nextstep.se/nodi