Nyheter

Ny stadsdel i Göteborg växer fram till Göteborg 400-års jubileum 2021

En levande mötesplats med småskalig handel och personlig service står högt upp på önskelistan bland de boende i stadsdelen Askim. Nu är den på väg att bli verklighet – i Nya Hovås.

Redan idag har området väl fungerande kontor och handelsverksamheter med omkring 85 000 besök i månaden och drivs av Next Step Group. 2010 påbörjades arbetet med en detaljplan för att vidareutveckla området.

Genom hela planprocessen har total transparens varit den viktigaste byggstenen. Boende, handlare och lokala politiker har kontinuerligt bjudits in till dialog för att tillsammans skapa en gemensam vision för området. Ett inkluderande och öppet arbetssätt som ligger helt rätt i tiden.

Viktigt tillskott till staden

Nya Hovås växer fram i takt med att vi närmar oss Göteborgs Stads jubileumsår 2021, och kommer bli ett viktigt tillskott till staden, med cirka 1 300 nya bostäder, handel och kontor.

– Göteborg har bestämt sig för att kraftsamla inför 400-årsjubileet år 2021. Satsningen i Nya Hovås är ett bra exempel på när flera aktörer gör gemensam sak och går samman, bygger för framtiden och därmed stärker jubileumsvisionens riktning, säger Camilla Nyman, VD på Göteborg & Co, som driver stadens jubileumsarbete.

Innan sommaren vann detaljplanen laga kraft, och byggnationen av områdets första byggnad; Spektrum är i full gång. Spektrum byggs av Next Step Group och ska ge plats åt en skola, bibliotek och ett kunskapstorg för alla åldrar. Den ska dessutom innehålla butiker och en restaurang. Planen är att de första eleverna ska hälsas välkomna lagom till skolstarten nästa höst. HSB närmar sig starten för sitt första bostadskvarter; BRF Boulevarden med planerad säljstart under hösten. Även Veidekke med BRF Hovås Park och Skanska är i full gång med projekteringsarbetet för sina första kvarter, med planerad säljstart kring årsskiftet.

Visionen för Nya Hovås med en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skola, handel och kontor ligger helt rätt i tiden säger Jacob Torell, VD på Next Step Group. När allt står färdigt kommer Nya Hovås omfatta runt 1300 bostäder, handelsytor om cirka 30 000 kvadratmeter som skapar drygt 900 arbetsplatser.